preloader
Sumi Alfa 5 EC 5 L rovarölõ szer I.

Sumi Alfa 5 EC 5 L rovarölõ szer I.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

  • Kategória:
  • Cikkszám:
    IN000543
  • Forgalmi kategória:
    I.
  • Gyártó:
    NUFARM

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
kalászosok (õszi,tavaszi)levéltetvek0,1 l/ha14
kalászosok (õszi,tavaszi)vetésfehérítõ bogarak és lárvái0,2 l/ha14
repcerepcedarázs,fénybogár,repcebecõ-ormányos0,2-0,3 l/ha14
burgonyaburgonyabogár0,3 l/ha14
paradicsomburgonyabogár0,3 l/ha7
paprikalevéltetvek0,3l/ha7
almatermésûek,csonthéjasoklombrágó hernyók,gyümölcsmolyok,levéltetvek0,1-0,3 l/ha14
kukorica (takarmány)kukoricamoly0,3 l/ha21
kukorica csemegekukoricabogár0,4-0,5 l/ha5
kukorica (vetõmag)kukoricabogár0,4-0,5 l/ha21
káposztaféléklevéltetvek,káposztalepke,bagolylepke0,3 l/ha10
cukorrépalevéltetvek0,15 l/ha56
uborkalevéltetvek,tripszek0,3 l/ha7
dísznövényüvegházi molytetû,levéltetvek0,5 l/ha-
borsó (zöld,száraz)levéltetvek,bagolylepkék1,3l/ha5
szõlõszõlõmolyok,szõlõilonca0,1-0,3l/ha14

Leírás

Virágzó növényzeten vagy azok szomszédságában a védekezés csak a méhek napi repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

A permetezésnél használt permetlé mennyiségét az alkalmazott permetezőgép típusától és a növénykultúrától, a termesztés, ill. a művelés módjától, a lombfelület nagyságától függően kell meghatározni.

A kezeléseket az előrejelzésre alapozva, a kártevők betelepedésekor, illetve azok legérzékenyebb fejlődési stádiumában kell elvégezni.

Kalászosokban a vetésfehérítő bogarak elleni permetezést az imágók táblára történő betelepedése, ill. a lárvák tömeges kelése idején célszerű elvégezni. A védekezés szükségességéről az egyedszámok felmérése alapján lehet dönteni. A levéltetvek elleni védekezést az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni és szükség esetén megismételni.

Repcében a repcedarázs lárvái elleni permetezést a növény szikleveles állapotától 4 leveles állapotáig célszerű elvégezni. A kártevő fiatal lárvái ellen kell a védekezést időzíteni. Levéltetvek, repcebecő-ormányos és repce-fénybogár ellen betelepedéskor, a károsítók egyedszámának folyamatos figyelemmel kísérése alapján célszerű a védekezést elvégezni. Amennyiben szükséges, a kezelést 7-10 nap elteltével meg lehet ismételni.

Kukoricában a kukoricamoly ellen a tömeges lárvakelés időszakában kell permetezni. Az amerikai kukoricabogár imágói elleni védekezés célja a bogarak tojásrakás előtti gyérítése a jövő évi lárvakártétel mérséklése, valamint a bibeszálak lerágásának, ezáltal a hiányos termékenyülésnek az elkerülése. A védekezést a tömeges rajzás idejére, lehetőleg a bogarak tojásrakása előtti időre kell időzíteni. A bogarak rajzásdinamikájáról sárga ragadós csapdák segítségével, a tojásrakásról az imágók tojástartalmának egyedi vizsgálatával (a bogarak potrohának enyhe megnyomásával és kézi nagyító segítségével) lehet tájékozódni. Ha a nővirágzás még nem haladta meg az 50,0 %-ot és egyidejűleg a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történt visszarágása már észlelhető a táblákon,haladéktalanul védekezni kell. A kukorica pollenszóródása (hímvirágzása) idején, illetve ha a védendő táblán virágzó gyomok, vagy a környezetében virágzó kultúra található, a szer csak méhkímélő technológiával juttatható ki.

Cukorrépában a levéltetvek betelepedése idején, az első kolóniák észlelésekor célszerű kijuttatni a készítményt. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon.

Almatermésűekben sodrómolyok ellen a védekezést hajtásvizsgálat alapján, az áttelelő lárvák ellen kell végrehajtani. A további kezeléseket rajzásmegfigyelés alapján, a lárvakelés kezdetén kijuttatva javasolt elvégezni. Almamoly és aknázómolyok ellen szintén rajzásmegfigyelésre alapozva, a tömeges lárvakelés idején kell megkezdeni a védekezést. Elhúzódó rajzás esetén 2 permetezés szükséges 8-14 napos időközökkel. A levéltetvek ellen a kezelést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elkezdeni.

Csonthéjasokban a gyümölcsmolyok (keleti gyümölcsmoly, barackmoly, szilvamoly) ellen rajzásmegfigyelés alapján, a fiatal, kelő lárvákkal szemben kell védekezni. Elhúzódó rajzásnál 2 kezelés indokolt 8-14-napos időközökkel. A levéltetvek elleni védekezést a kártevők megjelenésekor, a kis kolóniák kialakulása előtt kell elkezdeni.

Szőlőben szőlőmolyok ellen a kezelést az előrejelzésre alapozva kell elvégezni. Nemzedékenként a készítménnyel csak egy kezelés javasolt. Elhúzódó rajzás esetén más hatásmechanizmusú készítménnyel kell megismételni a permetezést.

Burgonyában és paradicsomban a permetezést az L1-L2 fokozatú burgonyabogár lárvák tömeges megjelenéséhez célszerű időzíteni. A kezelést a lárvakelés intenzitásától függően 7-10 nap elteltével lehet megismételni.

Paprikában és uborkában a levéltetvek elleni védekezést az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni. Az egyedek betelepedése és felszaporodása sárgatálas megfigyeléssel és növényvizsgálattal követhető nyomon. A tripszek elleni védekezést az első imágók megjelenésekor kell elvégezni.

Káposztafélékben a levéltetvek elleni védekezést az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni és szükség esetén megismételni. A bagolylepkék ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyeléshez igazítva kell a kezelést elvégezni a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén. A védekezést a rajzás intenzitásától függően 7-10 nap múlva meg lehet ismételni. Káposztalepke esetében is a fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni.

Borsóban a levéltetvek elleni védekezést az első telepek megjelenésekor célszerű elvégezni ésszükség esetén megismételni. A bagolylepkék ellen feromoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján kell akezelést elvégezni a tojásrakás után, a lárvák tömeges kelése kezdetén. A védekezést a rajzásintenzitásától függően 7-10 nap múlva meg lehet ismételni. Nedvesítő szer hozzáadásával kell elkészíteni a permetlevet.

Dísznövényekben fitotoxicitási vizsgálat elvégzése szükséges a permetezés megkezdése előtt!

Viaszos felületű növények esetében tapadásfokozó szerrel kell elkészíteni a permetlevet. Az eszfenvalerát hatóanyag az IRAC besorolása szerint a 3 Nátriumion-csatorna módosító csoport (Sodium channel modulators) 3A Piretroidok, piretrinek (Pyrethroids, pyrenthrins) alcsoportjába tartozik. Az eszfenvalerát kontakthatású (nem felszívódó) hatóanyag.

Légi kijuttatás: A készítményt légi kijuttatás esetén 50-70 l/ha vízmennyiséggel kell kijuttatni.

Házi kerti felhasználás esetén az egy hektárra jutó dózis átszámítása 10 liter permetléhez:

Kultúra Károsító Házi kerti felhasználás (ml/10 l víz)
Őszi-, tavaszi kalászosok Levéltetvek 2,0 ml
Őszi-, tavaszi kalászosok Vetésfehérítő bogarak 4,0 ml
Repce

Repcedarázs, Repce-fénybogár, Repcebecő-ormányos

6,0 ml

Burgonya Paradicsom

Burgonyabogár 6,0 ml
Paprika Levéltetvek 6,0 ml

Almatermésűek, Csonthéjasok

Lombrágó hernyók Gyümölcsmolyok, Levéltetvek

6,0 ml
Szőlő Szőlőmoly, Szőlőilonca 6,0 ml
Dísznövények Üvegházi molytetű 10,0 ml
Borsó Levéltetvek, Bagolylepkék 6,0 ml
Csemegekukorica Takarmánykukorica Kukoricamoly 6,0 ml
Csemegekukorica Takarmánykukorica Amerikai kukoricabogár 10,0 ml
Káposztafélék Bagolylepkék, Káposztalepke, Levéltetvek 6,0 ml
Cukorrépa Levéltetvek 3,0 ml
Uborka Levéltetvek, tripszek 6,0 ml

 

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyageszfenvalerát
Hatóanyag mennyiség50g/l
GyártóNUFARM
RendeltetésRovarölõ szer
KészletRaktáron

Mellékletek

Fájl Név
Sumi-Alfa-5-EC-5-L-rovarolszer-II-245.pdf Sumi Alfa 5 EC MSDS
Sumi-Alfa-5-EC-5-L-rovarolszer-II-3846.pdf Sumi Alfa 5EC engedélyokirat
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó