preloader
Vektafid A 20L rovarölõ szer III.

Vektafid A 20L rovarölõ szer III.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

  • Kategória:
  • Cikkszám:
    IN000856
  • Forgalmi kategória:
    III.
  • Gyártó:
    CORAX
Kultúra Károsító Dózis É.V.I
csemege- és fûszerpaprika (szabadföldi és hajtatottlevéltetvek (vírusátvitel gátlása)6l/haNK
alma, körte, õszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva (tenyészidõszak vége (lombhullás) - rügyduzzadáspajzstetvek, levéltetvek, atkák27l/haNK
alma, körte, õszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva (Rügypattanáskor)pajzstetvek, levéltetvek, atkák20l/haNK
alma, körte, õszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva (egérfüles állapot,)pajzstetvek, levéltetvek, atkák10l/haNK
alma, körte, õszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva (sziromhullás - betakarítás (BBCH 69-89)pajzstetvek, levéltetvek, atkák10l/haNK
lombhullató díszfák, díszcserjék (tenyészidõszak)pajzstetvek, levéltetvek, atkák20l/haNK
lombhullató díszfák, díszcserjék (rügypattanás)pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák20l/haNK
lombhullató díszfák, díszcserjék (egérfüles állapot)pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák10l/haNK
lombhullató díszfák, díszcserjék (sziromhullás - tenyészidõszak vége (lombhullás)pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák10l/haNK
örökzöld fák és cserjékpajzstetvek, levéltetvek, atkák10l/haNK
kukoricaközönséges takácsatka5l/haNK
uborkalevéltetvek6l/haNK
cukorrépacsak fenmedifam1,5l/ha-

Leírás

Őszibarackban és nektarinban ősszel elsősorban a levéltetvek (fekete-, hamvas-, zöld őszibaracklevéltetű) áttelelő tojásai ellen, pajzstetvek (eperfa- és szilva-pajzstetű) valamint takácsatkák visszaszorítására 80 %-os lombhullás után kell a permetezést lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel elvégezni szélcsendes és fagymentes időben. Tavasszal rügypattanáskor, legkésőbb pirosbimbós állapotban javasolt elvégezni lemosásszerűen a permetezést. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések együttes alkalmazása a védekezések hatékonyságát jelentősen növelik Vegetációs időszakban a kártevők rendszeres megfigyelésére alapozottan kell 0,3-0,7 %-os dózissal elvégezni a védekezést 600-1000 l/ha permetlé felhasználásával.

Kajsziban ősszel elsősorban a levéltetvek (zöld-, hamvas-, fekete levéltetű) áttelelő tojásai ellen és a pajzstetvek (eperfa-pajzstetű) visszaszorítására 80 %-os lombhullás után kell a permetezést lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel elvégezni szélcsendes és fagymentes időben. Tavasszal rügypattanáskor, legkésőbb pirosbimbós állapotban javasolt elvégezni lemosásszerűen a permetezést. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések együttes alkalmazása a védekezések hatékonyságát jelentősen növelik. 20 °C-os léghőmérséklet esetén 1 % alá kell csökkenteni a koncentrációt. Vegetációs időszakban a kártevők rendszeres megfigyelésére alapozottan kell 0,3-0,7 %-os dózissal elvégezni a védekezést 600-1000 l/ha permetlé felhasználásával.

Cseresznyében ősszel elsősorban a levéltetvek (fekete cseresznye-levéltetű) áttelelő tojásai ellen és a pajzstetvek (eperfa-pajzstetű) visszaszorítására 80 %-os lombhullás után kell a permetezést lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel elvégezni szélcsendes és fagymentes időben. Tavasszal rügypattanáskor, legkésőbb fehérbimbós állapotban javasolt elvégezni lemosásszerűen a permetezést. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések együttes alkalmazása a védekezések hatékonyságát jelentősen növelik. Vegetációs időszakban a kártevők rendszeres megfigyelésére alapozottan kell 0,3-0,7 %-os dózissal elvégezni a védekezést 600-1000 l/ha permetlé felhasználásával.

Szilvában és japán szilvában ősszel elsősorban a levéltetvek (hamvas- és sárga szilva-levéltetű) áttelelő tojásai ellen, a pajzstetvek (akác-, kaliforniai-, szilva-pajzstetű) valamint a takácsatkák visszaszorítására 80 %-os lombhullás után kell a permetezést lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel elvégezni szélcsendes és fagymentes időben. Tavasszal rügypattanáskor, legkésőbb fehérbimbós állapotban javasolt elvégezni lemosásszerűen a permetezést. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések együttes alkalmazása a védekezések hatékonyságát jelentősen növelik. Vegetációs időszakban a kártevők rendszeres megfigyelésére alapozottan kell 0,3-0,5 %-os dózissal elvégezni a védekezést 600-1000 l/ha permetlé felhasználásával.

Almában és körtében ősszel elsősorban a levéltetvek áttelelő tojásai ellen, de a takácsatkák és pajzstetvek visszaszorítására is lombhulláskor kell a permetezést elvégezni lemosás-szerűen, nagy lémennyiséggel. Tavasszal a lemosó permetezést rügypattanáskor, de lehetőség szerint egérfüles állapotban javasolt elvégezni, mert a kártevők fejlődési állapotát (lárvakelés stb.) figyelembe véve ez az időszak az optimális, a legeredményesebb. Az őszi és tavaszi lemosó permetezések együttes alkalmazása a védekezések hatékonyságát jelentősen fokozzák. A vegetációs időszakban az előrejelzésre és a megfigyelésre alapozottan kell a védekezést elvégezni, a permetlé koncentrációját pedig a fertőzés erősségétől függően kell megválasztani. A takácsatkák és kaliforniai pajzstetű elleni védekezésnél az eredményesség érdekében a permetezést 10-14 naponként 2 alkalommal célszerű megismételni. A kijuttatáshoz szükséges permetlé mennyiséget az ültetvény művelésmódjától és korától, a permetezőgép típusától, a lombozat nagyságától függően kell megválasztani. Mind az őszi és tavaszi, mind a vegetációban történő védekezésnél a permetezést lemosásszerűen indokolt elvégezni, úgy, hogy a permetlé egyenletesen, filmszerűen vonja be a növényzet egész felületét. A permetezést lehetőleg a reggeli vagy esti órákban, szélmentes időben 70 % feletti relatív páratartalomnál tanácsos végrehajtani.

A készítmény almában fitotoxicitási problémát nem okoz, de egyéb más szerrel történő kombinálása az esetleges perzselési veszély miatt nem javasolt.

Szabadföldi csemege- és fűszerpaprikában valamint uborkában repellens hatással mérsékli a levéltetvek vírusvektor szerepét. A permetezéseket a levéltetvek első egyedeinek megjelenésekor célszerű elkezdeni, és 7 naponként 4 alkalommal megismételni. Ha a kezelést követően 5 órán belül csapadék esik, a kezelést meg kell ismételni.

Hajtatott paprikában vírusvektor levéltetvek ellen a hajtatási időszakban 7 naponkénti intenzitással (folytontermő) fehérbimbós állapottól termésszedésig 5 alkalommal kell a védekezéseket elvégezni. Miután a termék környezetkímélő, hatékonyan beépíthető a paprika integrált növényvédelmébe. A stylet born vírusok átvitelét gátolja. Az eredményes védekezés érdekében az egyenletes permetléborításra, az előírt permetlé-mennyiségre és az öntözés összehangolására ügyelni kell. Lehetőleg önmagában célszerű használni. Amennyiben gomba- vagy rovarölő szerrel kombináljuk, előzetes fitotoxicitási próbát ajánlott végezni.

Kukoricában közönséges takácsatka esetében az első védekezés általában akkor időszerű, amikor utoljára végezhető az állományban kultivátorozás. Előzetesen a legalsó levelek fonákán fel kell mérni a betelepedő kifejlett egyedek és az első lerakott tojások számát. Egy vegetációs időszak alatt legfeljebb két kezelés végezhető. A kezelések között legalább 14 napnak el kell telnie. Az utolsó kezelést a szemfejlődés kezdetéig (BBCH 71) el kell végezni. A permetezést hidas traktorra felszerelt, belógó üreges kúpos szórófejes permetezőgéppel javasolt elvégezni. A szükséges permetlé mennyiségét a lombozat méretének megfelelően kell megválasztani.

Közterületen, parkokban díszfákfák és díszcserjék levéltetvei és pajzstetvei ellen lombhulláskor, rügypattanáskor illetve a vegetációs időszakban a helyszíni előrejelzésre alapozva 600-1000 liter/ha vízmennyiséggel kell kijuttatni a készítményt. Díszcserjékben történő felhasználásakor előzetesen fitotoxicitási próbát kell elvégezni.

A készítményt közterületen csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel és hatályos engedéllyel rendelkező személy irányítása mellett lehet kijuttatni. A közterületeken történő felhasználáskor a kezelésről az érintett lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell, és fel kell hívni a figyelmet a kezeléssel járó közegészségügyi előírások betartására. Frissen kezelt, permetezett területen tartózkodni tilos!

Díszfákon és díszcserjéken a gubacsatkák elleni eredményes védekezésre csak a rügyfakadást követő időszaktól, a tavaszi migráció során, illetve a táplálkozás következtében képződő gubacsok bezáródásáig, erineumok kialakulásáig van lehetőség. A kezelést 10 naponként, 2 alkalommal célszerű megismételni. A laza kéreg- és rügypikkelyek alatt, a repedésekben és a sebek kalluszredőiben telelő levél- és gubacsatkák, továbbá a gubacsok belső üregében és az erineumok szőrképződményeinek védelme alatt élő egyedek elpusztítására a készítmény nem alkalmas. Ezzel szemben a levélatkák elleni védekezés a rügyfakadás után, illetve a vegetációs periódusban – a felszaporodás mértékétől függően – egyaránt lehetséges. A takácsatkák ellen a készítményt az áttelelő tojások pusztítására a lárvakelés előtt, illetve annak során javasolt kijuttatni. A kifejlett nőstényként telelő fajok ellen a védekezést rügypattanástól kell megkezdeni. A vegetációs időszakban a további kezelések szükségességét az előrejelzésre és a megfigyelésekre alapozva kell meghatározni. A védekezéseket a jobb hatékonyság érdekében 10 naponként 2 alkalommal ajánlott ismételni. A valódi levéltetvek és sörtéstetvek áttelelő tojásai ellen rügypattanástól, „egérfüles” állapotban javasolt védekezni, biztosítva a növény felületétének (a hajtásoknak és ágvilláknak is) filmszerű fedettségét. A vegetációs időszakban a készítményt az előrejelzésre és a megfigyelésekre alapozva kell kijuttatni. A védekezés eredményességéhez elengedhetetlen, hogy a kezelések lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel történjenek. A levél deformációt okozó fajoknál a védekezés csak a levelek besodródásáig lehetséges, ugyanis azokban a kártevők a készítménytől már védetten fejlődnek.

A pajzstetvek visszaszorítására a védekezés ősszel és tavasszal egyaránt ajánlott. A kezelést lombhulláskor, illetve rügypattanás előtt célszerű elvégezni. A vegetációs periódusban lévő, illetve zöld lombfelülettel rendelkező növényeknél a készítményt 1 %-os koncentrációban kell kijuttatni. A védekezés eredményessége érdekében a permetezést 10 naponként, 2 alkalommal szükséges ismételni. A pete, illetve kifejlett alakban telelő levélbolhák áttelelő, valamint tavaszi tojásai és kelő lárvái ellen a védekezést a hajtásnövekedés indulása előtt kell megkezdeni. A több nemzedékes fajoknál (pl. babér-levélbolha) a vegetációban végzett kezelések – a megfigyelések alapján – a kelő peték ellen irányuljanak, 2-szeri ismételésben. A gubacstetvek áttelelő tojásai ellen a védekezést rügypattanástól kell elkezdeni, ügyelve arra, hogy a permetlé a növény felületét (a hajtásokat és ágvillákat is) filmszerűen vonja be. A kezelést a megfelelő hatékonyság érdekében 2 alkalommal célszerű megismételni. A vegetációs időszakban a nyárfákon a védekezés csak a levélnyél-, a szilfákon pedig a levélgubacsok kialakulásáig eredményes, ugyanis azok belsejében az utódgenerációk már védetten fejlődnek.

A díszalmákon a kora tavaszi lemosó permetezések a kéregrepedésekben telelő vértetű lárvák mennyiségét gyérítik, de a gyökérnyakon, a gyökerekhez húzódott egyedeket nem érik el. A vegetációban, a koronában megtelepedő vértetvek ellen a kezeléseket lemosásszerűen, a megfigyelésekre alapozva kell végrehajtani, és 2 alkalommal ismételni.

A fenyőféléken a fenyő-gubacstetvek áttelelő nőstényeit, illetve lárváit kora tavasszal a lemosásszerű, a rügyek tövét és a kéregrepedéseket is fedő permetezések gyéríthetik. Március végétől a kezelések az áttelelt nemzedékek petéi és kelő utódai ellen hatásosak 2-szeri ismétlésben. A védekezések a gubacsok kialakulását követően már nem eredményesek. A vörösfenyő levelein, nyárközepén megjelenő gubacstetvek petéi és kelő lárvái ellen a megfigyelések alapján, júliusban javasolt védekezni.

Cukorrépában 1,5 l/ha-os dózisban juttatható ki posztemergensen, herbicidek hatásfokozására. Az adjuváns kizárólag fenmedifam hatóanyagú készítményekkel kombinálható. Egyszeri kijuttatás esetén a kezeléseket a cukorrépa 4-6 valódi leveles, a magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles stádiumában kell elvégezni. Osztott kezelés esetében az első permetezés legkorábban a cukorrépa 2 valódi leveles fenofázisában történhet.

Az őszi, a tavaszi és a vegetációban végzett kezeléseknél a védekezéseket lemosásszerűen, nagy lémennyiséggel kell elvégezni. A permetezéseket a reggeli vagy esti órákban, szélmentes időben, 70 % feletti relatív páratartalomnál célszerű végrehajtani. A készítmény felhasználása előtt fitotoxicitási próba végzése ajánlott, és a perzselési veszély elkerülése érdekében a kombinációban való alkalmazás kerülendő. A kijuttatáshoz szükséges permetlé mennyiségét a növények korától, lombozatának nagyságától, és a permetezőgép típusától függően kell megválasztani.

Kiskerti felhasználás:

Kultúra Károsító (a felhasználás célja) Dózis (%) Felhasználandó szermennyiség 10 liter vízhez (liter) Kezelés ideje
csemege és fűszerpaprika (szabadföldi, hajtatott) uborka (szabadföldi) vírusvektor levéltetvek (vírusátvitel gátlása) 1,0 0,1 vegetációban
cukorrépa csak fenmedifam hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerhez adalékanyag, hatásfokozás céljából 1,5 0,15 vegetációban
kukorica közönséges takácsatka 0,5-1,0 0,1 vegetációban
alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva pajzstetvek, levéltetvek, atkák 2-3 0,2-0,3 őszi és tavaszi lemosó permetezés
alma pajzstetvek, levéltetvek, atkák 1 0,1 egérfüles állapotban
alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszi, cseresznye, szilva, japán szilva pajzstetvek, levéltetvek, atkák 0,3-0,7 0,03-0,07 vegetációban
lombhullató díszfák, díszcserjék pajzstetvek, levéltetvek, atkák 2 0,2 őszi és tavaszi lemosó permetezés
lombhullató díszfák, díszcserjék pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák 1 0,1 vegetációban
örökzöldek pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák 2 0,2 őszi és tavaszi lemosó permetezés
örökzöld fák és cserjék pajzstetvek, levéltetvek, takácsatkák, gubacsatkák, levélbolhák 0,5-1 0,05-0,1 vegetációban

 

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagparaffinolaj
Hatóanyag mennyiség830 g/kg
GyártóCORAX
RendeltetésRovarölõ szer
KészletRaktáron

Mellékletek

Fájl Név
Vektafid-A-20L-rovarol-szer-III-2725.pdf vektafid-a-hu-4
Vektafid-A-20L-rovarol-szer-III-3859.pdf vektafida engedélyokirat
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó