preloader
Kapazin 1L gyomirtó szer III.
Kapazin 1L gyomirtó szer III.

Kapazin 1L gyomirtó szer III.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
búza (õszi), árpa (õszi,tavaszi)évelõ egy és kétszikû gyomok4-6l/ha14
szántóföld,tarlóévelõ egy és kétszikû gyomok4-6l/haNK
szántóföld,tarlómagról kelõ egy és kétszikû gyomok2-3l/haNK
napraforgóállományszárítás2lk/ha10
napraforgógyomos állományban5l/ha14
kukorica (takarmány)állományszárítás2l/ha14
kukorica (takarmány)gyomos állományban5l/ha14
repceállományszárítás3-4l/ha10
szõlõ,alma,csonthéjasok,héjas gyümölcsûekmagról kelõ egy és kétszikû gyomok2-3l/hank
szõlõ,alma,csonthéjasok,héjas gyümölcsûekévelõ egy és kétszikû gyomok4-6l/hank
legelõ,gyeptotális gyomirtás4-6l/hank
fakitermeléssarjhajtások3,5%-
erdészettotális cserje és gyomirtás3-5l/ha-
lakott területek ,kiskertekmagról kelõ egy és kétszikû gyomok2-3l/hank
lakott területek ,kiskertekévelõ egy és kétszikû gyomok4-6l/hank
lucernaaranka0,5-0,7l/hank
mezgazdasági nem mûvelt területek, pályatestektotális cserje és gyomirtás5-7l/ha-

Leírás

Hatásmechanizmus

A növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A növekedési pontokban gátolja az aromás aminosavak szintézisét. 

Hatástünet, Szelektivitás

A hatástünetek 1–2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe­növésben, levél- és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut, így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre. Nem szelektív, tehát totális gyomirtó szer. Kerülni kell a szer termesztett növényekkel való érintkezését.

Javasolt Növényvédelmi Technológia

 

Magról kelő gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott alacsonyabb dózisban kell alkalmazni.

Magról kelő kétszikűek esetében azok 4–8 valódi leveles állapotában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3–5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni.

Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, hogy a hatóanyag a gyomnövény föld alatti szaporító képleteibe is lejusson.

Tarackbúza, fenyércirok, nád ellen kedvezőbb hatás érhető el ősszel, amikor a tápanyag áramlása a rizómák felé a legintenzívebb. 

Szulákfélék ellen a virágzás idején, mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.

Szántóföldi kultúrákban, azok vetése előtt, illetve után a csírázás megindulásáig, akkor, ha az elvetett magvakat legalább 3 cm vastag aprómorzsás talajréteg takarja. 3%-nál kevesebb szervesanyag-tartalmú talajokon ez a technológia nem alkalmazható.

Tarlókezelésre évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után, azok 15–30 cm-es nagyságakor. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a tarackok feldarabolódjanak és ezáltal az alvó rügyek is kihajtsanak.

Mezőgazdaságilag nem művelt területek: utak, útpadkák, vízmentes állapotú vízelvezető árkok, ipari létesítmények, üzemanyagtöltő állomások, repülőterek, vasúti pályatestek totális gyom­irtására, ahol azt helyi rendelet nem tiltja.

Lakott területek, kiskertek, temetők totális gyomirtására, ahol azt helyi rendelet nem tiltja.

Vízzel nem borított csatornák, árokpartok gyomirtására nád, gyékény és egyéb nehezen irtható évelő gyomfajok ellen.

Legelő és gyepterületek gyommentesítésére azok felújításakor a feltörést, vagy az újravetést megelőzően.

Lucernában arankával erősen fertőzött területeken foltkezelés, vagy teljes felületkezelés formájában. 

Foltkezelés esetén 0,2–0,3 %-os koncentrációban kell felhasználni. 

Teljes felületkezelés esetén 0,5–0,7 l/ha a készítmény dózisa. A kezelés kis mértékben visszavetheti a lucerna fejlődését a következő kaszálásig, ezért teljes felületkezelés csak erősen fertőzött területeken javasolható. A kezelést a lucerna kaszálását követő 5–7 nap múlva kell elvégezni. 

Magtermő lucernában, vagy a magfogás szakaszában alkalmazása nem javasolt.

Erdészeti kultúrákban erdőtelepítés előtt, bármely fafaj esetén használható gyom- és cserjeirtásra.

Fakitermelés után a tuskók sarjhajtásai ellen 3,5 % koncentrációban alkalmazható.

Erdészeti gyomirtásra csak két évesnél idősebb luc-, erdei és duglászfenyő telepítésekben használható. A fenyőtelepítések védelme érdekében a készítményt akkor lehet kijuttatni, amikor a tűleveleken kialakult a védettséget biztosító viaszréteg.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben csemegeszőlő, borszőlő, almatermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva) és héjas gyümölcsű (dió, mandula, mogyoró, gesztenye) kultúrákban csak 3 évesnél idősebb telepítésekben, védőlemezzel felszerelt szórófejekkel, vagy egyéb speciális permetezéstechnikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, illetve a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

Állományszárítás napraforgó, repce, kukorica, szója kultúrákban:

Gyommentes állományban a kultúrára megadott alacsonyabb dózisban, elgyomosodott területen a magasabb dózisban kell alkalmazni. A kezelést napraforgóban a kaszatok 20–30 %-os, kukoricában a szemek 30–40 %-os nedvességtartalmánál kell elvégezni. Repcében a kezelést akkor kell elvégezni, amikor a becőszint középső harmadában a magvak legalább 60 %-a barna színű, a becők ekkor még zöldek. Szójában a hüvely sárga-sárgásbarna elszíneződését követően alkalmazható, amikor a szójababszemek nedvességtartalma 30 % körül van. Repcében, szójában a kijuttatás kizárólag földi géppel (hidas traktorral) történhet.

Alkalmazása vetőmagtermesztésben nem javasolt.

Őszi búzában és őszi, valamint tavaszi árpában aratás előtti gyom­irtásra, a betakarítás megkönnyítésére, kizárólag szántóföldi géppel, elsősorban évelő gyomokkal (tarackbúza, nád, folyondár szulák, stb.) erősen fertőzött területen, a tervezett betakarítás előtt legalább 14 nappal kell kijuttatni a készítményt.

A meteorológiai körülményeket figyelembe véve a glifozát hatóanyag 15–25 °C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. A hatás kifejtéséhez fontos, hogy a kezelést követően 6 órán belül ne hulljon csapadék, és a hatóanyag maradéktalanul felszívódhasson a gyomnövényben.

Légi kijuttatás 

Kizárólag napraforgóban és kukoricában, legalább 10 ha összefüggő táblaméret esetén, a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag kötelező hozzáadásával és elsodródásgátló szórófej alkalmazásával.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagglifozát
RendeltetésTotális gyomirtó szer
KészletRendelésre

Mellékletek

Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó