preloader
Medallon Prémium 5 L gyomirtó szer II.

Medallon Prémium 5 L gyomirtó szer II.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

Házikerti felhasználás: Házikerti felhasználás esetén az egy hektárra jutó dózis átszámítása 10 liter permetléhez: Lémennyiség: 300 l/ha = 3 l/100 m2. Dózis: 6 l/ha = 60 ml/100 m2; Koncentráció: 200 ml/ 10 l permetlé (2,0%).

  • Kategória:
  • Cikkszám:
    IN000455
  • Forgalmi kategória:
    III.
  • Gyártó:
    SYNGENTA

A II-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv szükséges.

Szabályozás:

Azon termékeket melyek II.-es kategória alá esnek, a vásárlók, csak érvényes zöldkönyvvel vásárolhatják meg.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
búza (õszi) árpaévelõ egy és kétszikû gyomok4-6 l/ha14
szántóföld,tarlómagról kelõ egy és kétszikû gyomok2-3 l/ha-
szántóföld,tarlóévelõ egy és kétszikû gyomok4-6 l/ha-
kukorica (takarmány)állományszárítás2 l/ha14
kukorica (takarmány)gyomos területen5l/ha14
almatermésûek>3,csonthéjasok>3magról kelõ egy és kétszikû gyomok2-3l/hank
héjas gyümölcsûek>3,szõlõ>3éveéõ egy és kétszikû gyomok4-6 l/hank
gyep,legelõtotális gyomirtás4-6 l/hank
erdészettotális gyomés cserjeirtás3-5 l/ha-
fakitermeléssarjhajtások3,5%-
lucernaaranka0,5-0,7l/hank
szójaállományszárítás3 l/ha10
szója,napraforgógyomos területen5l/ha14
napraforgóállományszárítás2 l/ha10
repceállományszárítás3-4 l/ha10

Leírás

Hatásmód:

A glifozát hatóanyagot a növény a klorofillt tartalmazó zöld részein keresztül veszi fel. A hatóanyag innen transzlokálódik a gyökerekbe, tarackokba, rizómákba. A hatástünetek 1-2 hét után jelentkeznek öregedésben, törpe növésben, levél és hajtásbarnulásban. A folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növény elpusztul. Mivel a glifozát a növényben való mozgása folyamán a szaporító képletekbe is eljut így hatása az évelők esetében is a növény pusztulásához, vagy maradandó károsodásához vezet. Hatékonysága ennek megfelelően dózistól függően kiterjed mind az évelő, mind a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényekre.

Előírt növényvédelmi technológia:

Magról kelő gyomnövények esetében az engedélyokiratban meghatározott alacsonyabb dózisban kell alkalmazni. Magról kelő kétszikűek esetében azok 4-8 valódi leveles fenológiájában, magról kelő egyszikű gyomnövényeknél 3-5 leveles állapotban kell a kezelést elvégezni. Évelő kétszikű, valamint évelő egyszikű gyomnövények esetében azok intenzív növekedési szakaszában kell a készítményt kijuttatni, azért hogy a hatóanyag a gyomnövény földalatti szaporító képleteibe is lejusson.

Tarackbúza, fenyércirok, nád ellen kedvezőbb hatás érhető el ősszel, amikor a tápanyag áramlása a rizómák felé a legintenzívebb. Szulák-félék ellen a virágzás idején, mezei acat ellen annak tőlevélrózsás állapotában van a kezelés optimális időpontja.

A meteorológiai körülményeket figyelembe véve a glifozát hatóanyag 15-25°C között és magas páratartalom mellett a leghatékonyabb. A hatás kifejtéséhez fontos, hogy a kezelést követően 6 órán belül ne hulljon csapadék, és a hatóanyag maradéktalanul felszívódhasson a gyomnövényben.

A készítmény nem szelektív, a gyomnövényektől megvédendő kultúrnövényre nem kerülhet a hatóanyag, mert azt károsíthatja.

Felhasználható:

Szántóföldi kultúrákban, azok vetése előtt, illetve után a csírázás megindulásáig, akkor, ha az elvetett magvakat legalább 3 cm vastag aprómorzsás talajréteg takarja. 3 %-nál kevesebb szervesanyagtartalmú talajokon ez a technológia nem alkalmazható.

Tarlókezelésre évelő gyomnövények ellen tarlóhántás után azok 15-30 cm-es nagyságakor kell kijuttatni a készítményt. A tarlóművelést sekélyen kell végezni, oly módon, hogy a vegetatív szaporítóképletek feldarabolódjanak, és ezáltal az alvó rügyek is kihajtsanak.

Művelés alatt nem álló mezőgazdasági területek kezelésére évente egyszer használható totális gyomirtás céljából, a gyomok intenzív növekedése idején.

Legelő és gyepterületek gyommentesítésére azok felújításakor a feltörést, vagy az újravetést megelőzően.

Erdészeti területeken a készítmény felhasználható 31,8%-os koncentrációban az inváziós bálványfa (Ailanthus altissima) ellen kéregkenéses technológiával metszulfuron-metil hatóanyagú gyomirtó szerrel és a kéregkenéses technológiára kifejlesztett speciális adjuvánssal kombinációban. A készítmény a tápanyagforgalom megindulásától a tápanyagforgalom leállásáig (május közepétől szeptember végéig) juttatható ki hosszú szárú ecset segítségével. Bálványfáknál a kenést az egy - hároméves sarjak (3-5 cm mellmagassági törzsátmérőjű) törzsén kell elvégezni térdmagasság és mellmagasság közötti magasságban, 30-40 cm hosszan a teljes körpaláston. A kezelt egyedek a kezelés után 2-3 hónappal vághatóak ki (nem javasolható ennél korábbi kivágásuk az erőteljes sarjképződés miatt).

A kijuttatásnál figyelembe kell venni, főleg a nyári meleg időszakban, hogy egyes növények kifejezetten érzékenyek a készítmény hatóanyagának gőzére, így károsodást szenvedhetnek. A készítményt ne használjuk termő gyümölcsfák, cserjék illetve szőlő közvetlen közelében. Ilyen környezetben a kezelést célszerű a gyümölcsszüret után, a hűvösebb kora őszi időszakban elvégezni. A készítmény használata tilos akác erdőkben, akác erdősítésekben, az akác fokozott érzékenysége miatt. A keverék készítéséhez először a Medallon Premium gyomirtó szert (5 liter) öntsük a 10 liter adjuvánst tartalmazó keverőedénybe, majd ehhez adjuk hozzá az 50 gramm metszulfuron-metil hatóanyagú készítmény 750 ml vízzel elkészített szuszpenzióját.

Szőlő- és gyümölcsültetvényekben: csemegeszőlő, borszőlő, almatermésű (alma, körte, birs, naspolya), csonthéjas (cseresznye, meggy, őszibarack, nektarin, kajszibarack, ringló, szilva) és héjas gyümölcsű (dió, mandula, mogyoró, gesztenye) kultúrákban. Csak 3 évesnél idősebb telepítésekben soralj kezelésre (a terület maximum 50%-án) használható. A készítmény védőlemezzel felszerelt szórófejekkel, vagy egyéb speciális permetezés-technikával juttatható ki. A kezelést célszerű a hajtásnövekedés kezdetéig tavasszal, illetve a gyümölcsszüret után ősszel elvégezni. Amennyiben a gyomborítottság indokolja, a két időpont között is lehet kezelni, fokozott elővigyázatossággal. Az alkalmazás során ügyelni kell arra, hogy a permetlé a kultúrnövény zöld növényi részeire (hajtások, levelek) ne kerüljön, mert azokat maradandóan károsítja. A 3 évesnél fiatalabb, még nem elfásodott törzsű csemetéket szintén károsítja a hatóanyag.

Őszi búzában, őszi és tavaszi árpában aratás előtti gyomirtásra, kizárólag szántóföldi géppel, elsősorban évelő gyomokkal (tarackbúza, nád, apró szulák, stb.) erősen fertőzött területen, a tervezett betakarítás előtt legalább 14 nappal kell kijuttatni a készítményt.

Betakarítás előtti gyomirtásra repce kultúrában alkalmazható. A kezelést akkor kell elvégezni, amikor a becő szint középső harmadában a magvak legalább 60%-a barna színű, a becők ekkor még zöldek.

Alkalmazása vetőmagtermesztésben nem javasolt.

A glifozát hatóanyag a HRAC „G”, enol-piruvil-sikiminsav-5-foszfát (EPSP) szintetáz gátló herbicidcsoporton belül a glicinek hatóanyagcsoportba tartozik. Hidastraktorral végzett kijuttatás: nagy hasmagasságú (>150 cm) földi géppel csak a permetlé elsodródását gátló cseppnehezítő adalékanyag hozzáadásával juttatható ki a készítmény.

Házikerti felhasználás esetén az egy hektárra jutó dózis átszámítása 10 liter permetléhez:

Lémennyiség 300 l/ha = 3 l/100 m2

Dózis:                                                    Koncentráció:         

3 l/ha = 30 ml/100 m2                             100 ml / 10 l permetlé (1,0%)

6 l/ha = 60 ml/100 m2                             200 ml/ 10 l permetlé (2,0%)

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagglifozát (diammónium só)
Hatóanyag mennyiség360 g/l
GyártóSYNGENTA
RendeltetésTotális gyomirtó szer
KészletRendelésre

Mellékletek

Fájl Név
Medallon-Premium-5-L-gyomirto-szer-II-235.pdf medallon-premium-sds-a12798qa-11-0
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó