preloader
Nicosh 4SC 5L gyomirtó szer I.

Nicosh 4SC 5L gyomirtó szer I.

A legjobb árak eléréséhez LÉPJ BE vagy REGISZTRÁLJ és ha kell alkudj!

 • Kategória:
 • Cikkszám:
  IN001068
 • Forgalmi kategória:
  I.
 • Gyártó:
  SHARDA

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
kukorica (takarmány)évelõ egyszikû gyomok, magról kelõ egy és kétszikû gyomok0,75-1,5l/hank

Leírás

Gyomirtó permetezőszer takarmány kukoricában, magról kelő egy- és kétszikű-, valamint évelő egyszikű gyomnövények ellen

Nicosh® 4 SC gyomirtó permetezőszer hatóanyaga a nikoszulfuron, a szulfonilkarbamidok csoportjába tartozik. A nikoszulfuron a xilémben (a gyökértől a hajtások felé) és a floémben (a levelektől a gyökér felé) egyaránt mozog (transzlokálódik). Így 5,0 oC hőmérséklet felett a gyökéren- és levélen keresztül is képes elpusztítani a hatóanyagra érzékeny növényeket. A növény sejtjébe bejutva gátolja az aminosavak (ALS) bioszintézisét. Leállítja a sejtosztódást, a gyökérmerisztéma (osztódó szövet)- és a hajtás szövetek károsodnak, ezért a növény gyökér- és hajtás növekedése leáll, a levelek pedig elszíneződnek. A hatóanyag felvétele 1-2 óra alatt megtörténik, de a növény pusztulási folyamata (adagtól-, időjárástól-, hőmérséklettől-, talaj pH-tól függően) általában 7-17 napig tart.

Nicosh® 4 SC-t posztemergensen a növények levelére kell kipermetezni. A kukorica növény 20 óra alatt lebontja a nikoszulfuront, viszont ugyan ennyi idő alatt a fenyércirokban változatlan marad a gyomirtó szer mennyisége. A Nicosh® 4 SC hatására a gyomnövények levelein antociánosodás, sárgulás, nekrózis tünetei jelentkeznek, a hajtáscsúcs növekedésük pedig leáll. A talajra kipermetezett, vagy oda kerülő nikoszulfuron hatóanyag esetén a gyommagvak kicsíráznak, de az egyszikűeknél a koleoptil felnyílásakor, a kétszikűeknél pedig a két leveles állapotnál, leáll a sejtosztódásuk, amely később a teljes pusztulásukat eredményezi.
A hatóanyag a talajban nem perzisztens, mindössze 7-10 nap a felezési ideje, ezért a Nicosh® 4 SC alkalmazása esetén utóhatással (hatóanyag maradékkal) nem kell számolni.

Nicosh® 4 SC-vel eredményesen védekezhetünk az egynyári egyszikű (pld. a kakaslábfű, a muharfélék), az évelő egyszikű (pld. fenyércirok), a magról kelő kétszikű (pld. disznóparéj, gombvirág, vadrepce, selyemmályva) és egyes évelő kétszikű (pld. mezei acat) gyomnövények ellen.

A Nicosh® 4 SC alkalmazásának előnyei:

 • rugalmas kijuttatás
 • gyökéren és levélen keresztül is felszívódik
 • széles hatásspektrum
 • kiváló biológiai hatás és szelektivitás
 • lebomlik a talajban, ezért nincs káros hatása az utóveteményre
 • költségtakarékos megoldás

A Nicosh® 4 SC felhasználható:

Kukoricában 3-7 leveles fejlettségű állományában kell kipermetezni, amikor a magról kelő egyszikűek 1-3 levelesek, az évelő egyszikűek átlagos magassága 15-25 cm. A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 valódi leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre.

Önmagában 0,75-1,50 liter/ha dózisban, valamint újabb gyomkelési, kihajtási hullámot követően, osztott kezeléssel (a két kezelés között 8-10 napos eltéréssel) 1,00+0,50 vagy 0,75+0,75 liter/ha mennyiségben.

Erős fenyércirok (Sorghum halapense) fertőzés esetén, fejlett gyomnövények ellen (15-25 cm), amennyiben egyszeri kezeléssel alkalmazzuk 1,50 liter/ha dózisban javasolt kijuttatni.

Légi kijuttatása nem engedélyezett.

A Nicosh® 4 SC felhasználási engedélye

Kultúra

Károsító

A kijuttatáshoz szükséges

Az utolsó kezelés időpontja

szer (l/ha)

víz (l/ha)

 

mennyiség

(fenológiához viszonyítva)

Kukorica
csak takarmány
Magról kelő és évelő egyszkű gyomfajok, valamint magról kelő kétszikű gyomnövények

0,75-1,50

1,00+0,50
vagy
0,75+0,75

200-300

7 leveles állapot
(BBCH 17)

Munkaegészségügyi várakozási ideje: 0 nap

Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje:
Kukoricában (takarmány) az előírt növényvédelmi technológia betartása esetén előírása nem szükséges

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagnikoszulfuron
Hatóanyag mennyiség40g/l
GyártóSHARDA
RendeltetésGyomirtó szer
KészletRaktáron

Mellékletek

Fájl Név
Nicosh-4SC-5L-gyomirto-szer-I-3879.pdf NICOSH 4 SC
Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó