preloader
Proman 5L gyomirtó szer I.
Proman 5L gyomirtó szer I.

Proman 5L gyomirtó szer I.

A I-es forgalmi kategóriába eső termékek átvételéhez érvényes zöld könyv és növényvédelmi szerződés vagy kiállított növényvédelmi-növényorvosi vény szükséges.

Szabályozás:

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet módosítása értelmében a szakirányító a továbbiakban kizárólag olyan személy részére állíthat ki növényorvosi vényt, akivel a növényvédelmi szolgáltatás nyújtásáról írásbeli szerződést kötött.

A rendelet szerint a szerződés időtartamának - a közterületek kivételével - legalább egy vegetációs időszakot kell felölelnie, mely az elővetemény betakarításától a fő növény betakarításáig tart. Amennyiben a vegetációs időszak az adott kultúra tekintetében (pl. őszi búza, őszi káposztarepce) a rendelet a hatályba lépésének időpontjában már megkezdődött, úgy a szerződés időtartama kivételesen rövidebb időszakra is szólhat.

A jelenleg érvényben lévő szabályozás értelmében ez a termék csak üzletünkben személyesen átvehetőek. Futárszolgálattal kiszállítása nem lehetséges.

Kultúra Károsító Dózis É.V.I
burgonyamagról kelõ kétszikû gyomok3-4 l/hank
napraforgó, szójamagról kelõ kétszikû gyomok2-3l/hank

Leírás

Proman-ban található metobromuron egy régi – új hatóanyag. Régi, mert ezelőtt tíz-tizenöt éve még használtuk, és új, mert újra elérhetővé vált a Belchim Crop Protection Kft. forgalmazásában.

Proman preemergensen alkalmazható számos kétszikű és néhány egyszikű gyomnövény ellen.

A gyomnövények a hatóanyagot főleg gyökéren keresztül veszik fel és xilémben transzlokálódik a levelek felé. Metobromuron a kloroplasztisz egy speciális helyére kötődik, ahol gátolja a fotoszintézist. Az itt felhalmozódó nagy reakcióképességű molekulák lerombolják a növény sejtfalát. Klorózis és a levél szöveteinek a nekrózisa figyelhető meg a fotoszintézis beindulása után.. Korszerű folyékony formulációjának köszönhetően könnyen keverhető más növényvédő készítményekkel.

Javasolt növényvédelmi technológia:

  • Burgonyában

 magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, a talajtípustól függően 3,0-4,0 l/ha dózisban a végleges bakhátak kialakítását követően, preemergensen kell kijuttatni a készítményt. A kezelést követően talajművelést már nem szabad végezni.

  • Napraforgóban és szójában 

magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, a talajtípustól függően 2,0-3,0 l/ha dózisban vetés után 4 napon belül, preemergensen kell kijuttatni a készítményt. Homoktalajokon a 2,0 l/ha-os dózis alkalmazása szükséges.

A magról kelő egyszikű gyomnövények ellen az adott kultúrában engedélyezett egyszikűirtó készítmény engedélyezett dózisával kombinációban kell kijuttatni.

A kijuttatás során fokozott figyelmet kell fordítani a permetlé elsodródásának megakadályozására. A permetezést kizárólag kis nyomáson, nagy cseppmérettel, szélcsendes időben szabad végrehajtani.

Az 1 % alatti szerves anyag tartalmú talajokon nem szabad alkalmazni.

A jó gyomirtó hatáshoz a kezelést követő két héten belül legalább 15-20 mm bemosó csapadék szükséges.

A kultúrnövény bármely okból történő kipusztulása esetén a kezelést követő legalább 1 hónap múlva szántást követően kukorica, sárgarépa, bab, borsó, szója és napraforgó vethető, illetve burgonya ültethető, viszont nem szabad káposzta nemzetségbe tartozó kultúrnövényeket és cukorrépát vetni.

Betakarítást követően utóveteményként bármely kultúrnövény vethető, azonban káposzta nemzetségbe tartozó kultúrnövények és cukorrépa csak szántás után vethető.

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!

 

Információk

Paraméter Érték
Hatóanyagmetobromuron
RendeltetésGyomirtó szer
KészletRaktáron

Mellékletek

Morainput logó
M input logó
Maros farmer logó
M Aqua logó
Biokal logó
Inpex logó
M gold logó